вівторок, 24 березня 2020 р.


Предмет "Українська мова" група К26Тема: написання есе про явища природи, що викликають найбільше захоплення й здивування

І. Повторити, що таке есе та як його писати.
Види формального есе:
  • інформаційне (есе-розповідь, есе-визначення, есе-опис);  критичне; 
  • есе-дослідження (порівняльне есе, есе-протиставлення, есе причини-наслідку, есе-аналіз).
1.     Обсяг – 1 – 2 сторінки тексту (120-200 слів). Есе повинно сприйматися як цілісний твір, ідея якого зрозуміла й чітка. Кожен абзац есе розкриває одну думку. Необхідно писати стисло і ясно. Есе не повинно містити нічого зайвого, має нести лише інформацію, необхідну для розкриття ідеї есе, власної позиції автора. Есе має відрізнятися чіткою композиційною побудовою, бути логічним за структурою. В есе, як і в будь-якому творі, повинна простежуватися внутрішня логіка, що визначається, з одного боку, авторським підходом до обговорюваного питання, а з іншого – самим питанням. Необхідно уникати різких стрибків від однієї ідеї до іншої, думка має розкриватися послідовно.  Есе повинно засвідчити, що його автор знає й осмислено застосовує теоретичні поняття, терміни, узагальнення, ідеї.  Есе має містити переконливе аргументування порушеної проблеми.
Вимоги до формального есе. Структура есе
Есе складається з таких частин – вступ, основна частина, висновок.
Вступ – обґрунтування вибору теми есе.   Основна частина – теоретичні основи обраної проблеми й виклад основного питання. Ця частина припускає розвиток аргументації й аналізу, а також обґрунтування їх, виходячи з наявних даних, інших аргументів і позицій.   Висновок – узагальнення й аргументовані висновки до теми тощо. Підсумовує есе або ще раз вносить пояснення, підкріплює зміст і значення викладеного в основній частині.
ІІ. Написати формальне есе  письмово у зошиті або відправити на електронну адресу:    zomkalo.nadja@gmail.com на такі теми:
«Міцна сім’я – міцна держава», «Яка сім’я – такий і я»
«Родичі хоч і сваряться, та одне одного не цураються»«Шануй батька й неньку, то буде тобі скрізь гладенько»«Без сім’ї і свого роду – немає нації, народу»
Домашнє завдання:  повторивши вивчене про іменник як  частину мови


Немає коментарів:

Дописати коментар