понеділок, 23 березня 2020 р.

Предмет  "Українська  мова" група  П35. Тема: РЗМ. Риторичні вимоги до мовця. Імідж оратора. Професійний імідж

1.Опрацюйте навчальний матеріал за підручником "Українська мова" для 10 класу О. Авраменка  параграф 15-16
2. Занотуйте основні положення
3. Виконайте ситуативні вправи:
 Прочитайте запропоновані ситуації. Поміркуйте, чи матимуть відповідні виступи успіх. Проаналізуйте причини невдач промов­ців та визначте, яких помилок вони припустилися. 
Ситуація 1. Лектор виходить на трибуну. Головуючий називає його прізвище, не згадуючи при цьому ні про його діяльність, ні про місце роботи, ні про тему лекції. Лектор відразу ж починає з самої суті справи. Ви слухаєте його і з окремих уривчастих зауважень силкуєтеся зрозуміти, хто він і звідки; чи те, про що він говорить, пов'язане з його професійною діяльністю, чи це просто його захоплення; скільки часу він працює над цією проблемою.

Ситуація 2. З'явився лектор - поважний, самовпевнений. Довго nopпався в портфелі, дістав купу паперів, не поспішаючи розклав їх на ка­федрі, поправив окуляри і почав читати. Його монотонний голос бринів рівномірно, повільно, заколисливо. У залі запала нудьга, байдужість. 
                                                                                                       
Ситуація 3. У переповненому залі розпочалася лекція. Раптом із зад­ніх рядів озвалося кілька чоловіків: «Голосніше! Нічого не чути!» Лек­тор знітився. Почав було говорити голосніше, але через кілька хвилин його голос знову стишився, і знову зауваження із залу. Промовець ще раз підвищив голос, але цього разу лише на якусь хвилю. Слухачі в останніх рядах втратили до лекції інтерес і перестали просити лектора говорити.                                           
3.Запишіть розв'язання ситуацій в зошит                                                                4. Домашня робота: скласти твір - мініатюра на одну з тем, розкриваючи основну думку висловлювання:
1.Усе ораторське мистецтво полягає в то­му, щоб бути пристрасним (Г.Мірабо).
2.Оратор, достойний уваги, - це той, хто ко­ристується словами для думки, а думкою для істини й доброчинності (Ф.Фенелон). Для перевірки відправте скрін або твір на електронну скриньку






Немає коментарів:

Дописати коментар